CELE SZKOLENIA
- Zrozumienie wymagań oraz funkcjonowania standardu BRC wersja 8.0.
- Zdobycie praktycznej wiedzy na temat tworzenia dokumentacji przy wdrożeniu
standardu BRC.
- Jak przygotować się do audytu certyfikacyjnego zgodnie z wymaganiami BRC.
ZAKRES MERYTORYCZNY SZKOLENIA
Zapoznanie z wymogami nowej wersji standardu BRC, ćwiczenia praktyczne dotyczące zmian w nowej normie, dyskusja z uczestnikami szkolenia na temat nurtujących ich problemów.
ADRESACI SZKOLENIA
Pracownicy wszystkich szczebli organizacji, w których wdrożony został standard BRC.
Osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów, kandydaci na audytorów wewnętrznych, osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie.
KORZYŚCI ZE SZKOLENIA
Zdobycie nowych umiejętności lub wyjaśnienie nurtujących pytań w związku z wprowadzeniem nowej wersji standardu BRC wersja 8.0 – umiejętność opracowywania dokumentów, prawidłowa interpretacja wymagań standardu BRC wersja 8.0, stawianie odpowiednich celów jakościowych w organizacji.
PROGRAM SZKOLENIA
1. Wprowadzenie do wymagań Standardu Żywności - BRC:
- Podstawowe definicje BRC;
- Wymagania podstawowe/Krytyczne niezgodności;
- Certyfikacja zgodnie z BRC.
2. Interpretacja wymagań standardu BRC, m.in.:
- Zaangażowanie najwyższego kierownictwa;
- Wymagania dotyczące dokumentacji;
- Nadzór nad drewnem, szkłem i plastikiem;
- Nadzorowanie alergenów;
- Zafałszowania żywności – Food Fraude;
- Zarządzanie zasobami ludzkimi;
- Audyty wewnętrzne;
- Zatwierdzanie i ocena dostawców;
- Specyfikacje;
- Działania korygujące i zapobiegawcze;
- Postępowanie z produktem niezgodnym;
- Identyfikowalność;
- Postępowanie z reklamacjami;
- Wycofanie produktu z rynku;
- Obrona żywności – Food Defense.
NARZĘDZIA I MATERIAŁY DYDAKTYCZNE WYKORZYSTANIA PODCZAS SZKOLENIA
Prezentacja, ćwiczenia przygotowane dla uczestników.
DANE TRENERA
Certyfikowany audytor normy ISO 9001 oraz standardów IFS i BRC. Doświadczenie w komórkach związanych z zarządzaniem i zapewnieniem jakości jako Przewodnicząca Zespołu ds. HACCP, Kierownik Zespołu Kontroli Jakości w branży spożywczej. Czynny audytor, uczestniczy i prowadzi wdrożenia oraz szkolenia w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności według standardu IFS Food, BRC oraz systemu HACCP.
Cena szkolenia obejmuje materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu wydane przez jednostkę certyfikującą, przerwy kawowe oraz lunch.
Podane ceny są kwotami netto.
Ze względu na efektywność i użyteczność szkolenia dla jego uczestników liczba miejsc jest ograniczona.