Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
Wymagania normy ISO 22000
- Wprowadzenie do normy ISO 22000
- Struktura normy ISO 22000
- Wymagania dotyczące planowania i realizacji procesów
- Doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
Pełnomocnik ds. ISO 22000
- Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności Pełnomocnika.
- System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – wdrażanie i dokumentowanie.
- Planowanie i nadzór nad auditami wewnętrznymi.
- Przygotowanie danych wejściowych i organizacja przeglądu zarządzania.
- Nadzór nad działaniami korekcyjnymi, korygującymi i doskonalącymi, oraz nadzór nad zmianami.
Auditor wewnętrzny ISO 22000
- Zapoznanie z wymaganiami normy ISO 22000 (zakres normy, terminy i definicje, omówienie zasad związanych z planowaniem, doskonaleniem).
- Uwzględnienie wymaganej dokumentacji mi.in. określanie i dokumentowanie zakresu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
- Omówienie wymagań dobrych praktyk (GMP/GHP), HACCP wg ISO 22000.