Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności

Wymagania normy ISO 22000

  • Omówienie wymagań normy ISO 27001: kontekst organizacji, oczekiwania pracowników, ryzyka i szanse, przywództwo, planowanie operacyjne.
  • Szacowanie ryzyka bezpieczeństwa.
  • Standardy, metody i techniki nadzoru nad Systemem w Organizacji.
  • Doskonalenie Systemu Zarządzanie Bezpieczeństwem Informacji.

Pełnomocnik ds. ISO 22000

  • Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności Pełnomocnika.
  • System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności – wdrażanie i dokumentowanie.
  • Planowanie i nadzór nad auditami wewnętrznymi.
  • Przygotowanie danych wejściowych i organizacja przeglądu zarządzania.
  • Nadzór nad działaniami korekcyjnymi, korygującymi i doskonalącymi, oraz nadzór nad zmianami.

Auditor wewnętrzny ISO 22000

  • Zapoznanie z wymaganiami normy ISO 22000 (zakres normy, terminy i definicje, omówienie zasad związanych z planowaniem, doskonaleniem).
  • Uwzględnienie wymaganej dokumentacji mi.in. określanie i dokumentowanie zakresu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
  • Omówienie wymagań dobrych praktyk (GMP/GHP), HACCP wg ISO 22000.